De laatste tweets

R.K.S.V. RODA '23

Noorddammerweg 48c
1187 ZT Amstelveen
020 - 6451835
E-mailadressen

O10-1 op het Snerttoernooi

O10-1 op het Snerttoernooi

Allereerst iedereen een mooi en vooral gezond 2018 gewenst!

Na 3 weekjes ‘winterstop’ mocht de O10-1 de beentjes los gooien op het ‘bekende’ Snert-toernooi van de voetbalvereniging Buitenveldert. De eerste afspraak in de voorjaarscompetitie, die weer heel goed is voor de topografische kennis van onze jongens, is pas op 10 februari, over 5 weken, dus meer dan genoeg voorbereidingstijd. En dus was een goed georganiseerd toernooi met een paar fraaie tegenstanders een mooi, leuk ontspannen begin. Leuk was het, ontspannen ook, maar niet voor iedereen.

Op zondag 7 januari was het al vroeg druk op de Zuid-as. Het belendende parkeerterrein liet zich wat moeilijk ontsluiten, maar uiteindelijk stond iedereen toch weer op tijd klaar op de plastic matten. Ik moet eerlijk bekennen, aldaar voetballen tussen de immer oprukkende hoogbouw doet mij altijd een beetje denken aan een voetbalwedstrijd op Times Square, maar goed. Het was strakblauw, met de Oostenwind wel wat fris, maar staand in het zonnetje was het goed te doen. En het spel van de jonge toppers was meer dan hartverwarmend!

De toernooi-opzet was simpel; een poultje van 5 met AFC, Buitenveldert, Waterwijk en Zeeburgia als tegenstanders en de grootste beker was voor de ploeg met de meeste punten na de 10 gespeelde wedstrijden. Dan is er natuurlijk elke ronde 1 team vrij, maar ook daar was aan gedacht; dan kon er voor een apart klassement op een gatendoek met punten geschoten. Overigens gaven ook Roda O9-1 én O11-1 acte de présence.

Roda O10-1 was de eerste ronde om 09.30 u. aangewezen voor het gatendoek, wat een goede warming-up was, maar natuurlijk wel tot gevolg had dat de helden 4 potjes van ieder 20 minuten achter elkaar door moesten voetballen, en dat, bij afwezigheid van 2 spelers wegens vakantie, maar met 1 wissel…

Iet giet oan! Eerste tegenstander was Waterwijk. Als O9-1 twee keer getroffen, 1 keer op toernooi in Alkmaar en 1 keer in de najaarscompetitie en 2 keer verloren; op het toernooi nipt (0-1), maar in de competitie kans- en troosteloos met 0-7. Maar dàt Waterwijk (werd toen ook najaarskampioen) is door meerdere transfers wel 3 of 4 spelers kwijtgeraakt (1 aan FC Utrecht en de rest aan Almere City FC…) en dat was te merken. Roda’23 had sterk de overhand, en had al meerdere kansen verkwanseld toen Xavier de 1-0 maakte. Hét absolute hoogtepunt werd echter verzorgd door Ridwan, die recht voor het vak vol met dé uiterst fanatieke supporterskern van Roda een tegenstander achter zijn eigen standbeen door de beentjes speelde…het vervolg van die actie sneuvelde helaas in schoonheid en het feitelijk kansloze Waterwijk kwam na balverlies rechtsvoor (?) bij Roda op 1-1. Gelukkig zorgde de ‘Beckenbauer van Bovenkerk’ Tycho voor gerechtigheid, door droog de bal binnen te knallen die was blijven liggen na een scrimmage.

Door naar (voor de kijkers) de rechterhelft van veld 2, voor een toch altijd weer knetterend potje tegen Zeeburgia. En knetterend was het! In die zin dat de groen-witten de rood-witten meer dan uitstekend partij gaven. Roda was zelfs de betere, maar Zeeburgia was zeker niet kansloos, vooral over de handige linkerkant, maar Bauke dook alles er uit of keek ze naast. Uiteindelijk brak Joris de ban en Xavier zorgde laat voor de extra marge en dus zat de tweede overwinning in de tas (hierbij overigens een opmerking; zowel Zeeburgia als AFC speelden met hun O10-2 op dit toernooi, want de O10-1 teams waren aanwezig op het grote wintertoernooi bij AFC’34, gewonnen door Volendam, met AFC als 3e).

We mochten op de rechterhelft blijven en wel voor een waarschijnlijk beslissend potje, gezien de met een schuin oog waargenomen resultaten van de andere wedstrijden, want ook Buitenveldert, met natuurlijk oude bekende Dean in de gelederen, had de eerste 2 wedstrijden gewonnen. Een geduchte tegenstander dit Buitenveldert, zoals ook al in september (toen het nog lekker warm was!) in de beker was gebleken. En nu was het feitelijk niet anders. Het was van de 4 potjes zeker niet de beste van Roda, maar Buitenveldert heeft, met zeker 4 aankopen van buiten de poort, gewoon een goede en lastige ploeg, met de hele handige en ook snelle linksbuiten Jay, die Roda handen vol werk bezorgde. Buitenveldert nam een 2-0 voorsprong aleer Ridwan iets terugdeed. Roda ging volle bak voor de 2-2, maar had daar nooit écht zicht op, en het werd dan ook 3-1. Toch deed Roda weer iets terug en hoe; ‘Bovenkerkse Beckenbauer’-Tycho nam een afgeslagen, stuiterende bal vol op de wreef en streepte hem zo in de rechterkruising. Kon het dan nog? Nee, vrijwel meteen maakte het spitsje op aangeven van de al genoemde linksbuiten 4-2 en het was gedaan. Wellicht ‘Ein Vorentscheidung’…Beide ploegen moesten nog een potje, dus wie weet?!

Voor de laatste wedstrijd verschoof de hele Roda-bende weer naar (voor de kijkers) links. Helaas was het zonnetje achter het (nieuwe) Vu-gebouw gezakt, wat de gevoelstemperatuur niet ten goede kwam. De buren van Buitenveldert van ruim verderop aan de Boelelaan, AFC, waren de laatste tegenstander. Als een winterse wervelstorm trok Roda van leer en nam al snel een 2-0 voorsprong door Xavier. De tweede was een bal op een presenteerblaadje van Joris. Rechts in de hoek op de achterlijn (zeg maar bij de middenlijn van het hele veld) wilde een AFC-er de bal achter laten lopen en hij probeerde met zijn lichaam de langzaam rollende bal af te schermen. De kleinere Joris probeerde het linksom, rechtsom en toen toch weer linksom en snoepte hem de bal af, waar na een loopje richting het doel en een voorzetje Xavi hem voor het intikken had. De AFC-speler bleef zeker nog een volle minuut in ongeloof op de achterlijn liggen…Vlak daarna gaf Joris bij een 2-tegen-1 situatie de bal weer aan Xavier, die praktisch op de doellijn zijn 3e (en dus hattrick) moest maken, maar de bal hopeloos mistte…Xavier kon zonder eten naar bed! Helaas kreeg direct hierna AFC een meer dan terechte penalty, waarbij de verder uitstekend optredende Bauke nu kansloos was, 2-1. Nu kon de misser van Xavier een dure worden, maar Alexander en Noah, die beiden de hele dag al goed op dreef waren hielden de pot verder dicht en na een uitbraak maakte Justin de beslissende 3-1.

Buitenveldert won echter ook en dus met 4 gewonnen potjes het toernooi, Roda’23 O10-1 werd 2e met 3 overwinningen. O11-1 won hun toernooitje en O9-1 werd ook 2e en won, geloof ik, de overall-competitie van het gatendoek. Al met al een aardig en mooi begin van het voetbaljaar 2018! Nu vooral ontspannen trainen en toewerken naar de voorjaarscompetitie.

Reacties: