De laatste tweets

R.K.S.V. RODA '23

Noorddammerweg 48c
1187 ZT Amstelveen
020 - 6451835
E-mailadressen

Sporting Martinus O10-1 v. RODA’23 O10-1

Sporting Martinus O10-1 v. RODA’23 O10-1

Het kampioenschap van Amstelveen

 Op de wat frisse woensdagavond sla ik de training gade. De KKT (kleine kale trainer) is duidelijk hoorbaar niet blij vanavond. Na de Y-vormen (en een strafrondje voor de helft van de groep) volgt een oefening 5+K(eeper) tegen 4 met de nadruk op het klein maken van het veld, vooral door het 4-tal, en het druk zetten door de voorhoede. Om de haverklap ligt het spel stil, na een luidkeels “stop, stop, STOP!” van de trainert, voor wie het duidelijk niet gaat zoals hij het wil. Het is kneden, kneden, kneden.

 Op vrijdagmiddag stromen van de KKT apps binnen met weersvoorspellingen, kledingvoorschriften, opstellingen en tactische informatie. Vooral de te verwachten weersomstandigheden worden angstvallig in de gaten gehouden, zeker na de ‘tranentrekkend’ koude pot van het vorig weekend…Maar de ene zaterdag is de andere niet en weerwaarschuwingen door het KNMI neem ik altijd met een korreltje strooizout. Als de gordijnen open gaan is het donker en een beetje nat, maar meer ook niet en eenmaal buiten voelt het in ieder geval warmer aan dan vorige week en dus gaat er gespeeld worden. De derby nog wel, uit, bij Sporting Martinus. Op kunstgras, natuurlijk.

 Bij aankomst spettert het licht en tijdens het kopje thee in de kantine valt er een flinke regen/hagelbui, maar dan zijn de jongens nog in de kleedkamer. En hoewel af en toe dreigend en donker, blijft het vanaf de warming-up zo goed als droog en eigenlijk prima voetbalweer.

 Vandaag de laatste wedstrijd van de najaarscompetitie. Vooraf staat Sporting Martinus 7e met 10 uit 9 (doelsaldo 20-31), Roda op plaats 8 met 10 uit 10 (overigens staat RODA met 45 doelpunten voor op een keurige 6e plaats, maar is het met 57 goals tegen keihard laatste…). Voor Roda is plaats 6 onhaalbaar, daar staat VVIJ met 15 punten uit 9 (en daar mag Martinus nog tegen inhalen), dus is de inzet duidelijk; de winnaar van vandaag wordt (zeer waarschijnlijk) 7e in de hoofdklasse 2.0 (koploper rechterrijtje) en de officieuze kampioen O10 van Amstelveen (in de hoofdklasse 1.0 zit geen club uit onze stad).

 De tijd dat de zon opkwam (bron: teletekst) was zaterdagochtend 08.36 u., dus het was nog een beetje donker toen de scheids om 8.45 u. voor aanvang floot. De eerste schermutselingen leverden een hoekschop tegen op die door een geheel vrijstaande Martiniaan (gelukkig) naast werd gekopt. Vanaf dat moment nam Roda langzaam maar zeer zeker het heft in handen. Het getrainde druk zetten kwam niet helemaal uit de verf, maar Roda hield het veld wel heel goed klein, en daar had Sporting Martinus zeer veel moeite mee. En als Martinus dan onder de druk van de aanvallers uit kwam dan kwam het in de poetsende Alex, de heerlijk duellerende Tycho en de uitblinkende Noah de vandaag sterkste linie tegen. Vooral de linksbuiten van Martinus zal zondagnacht nog wel eens wakker geschrokken zijn van de onpasseerbare Noah...

 En dus rustte op de aanvalslinie de schone taak het goede spel te belonen. Na een minuut of 10 brak Joris over links door, maar schoot hard naast. Alex nam een corner en raakte de (buitenkant van de) eerste paal en schoot de teruggekomen bal in het zijnet. Storm brak uit over rechts, maar schoot voorlangs, Joris hield die bal binnen, gleed langs een tegenstander en schoot weer naast. Een prachtige 1-2 met Xavier zette Ridwan ietwat schuin maar wel vrij voor de keeper, maar hij schoot over. Al die tijd had Sporting helemaal niks in de melk te brokkelen.

 Na een dik kwartier werd Xavier van achteruit door Justin aangespeeld. Met zijn rug naar de goal en de bal na een (slechte ?) aanname iets boven zijn hoofd besloot Xavi het er maar (weer...) eens op te wagen; al achterover vallend zwaaide hij zijn maatje 37 tegen de bal. Inderdaad, een omhaal, ein Fahlruckzieher, a bicyclekick. Met een mooie boog viel de bal in de verre hoek…Goal! Goalazooooooooo!! Verbazing. Verwondering. Bewondering. En zeker ook opluchting! De prachtige en zeer terechte 0-1 werd zowel op als om het veld enthousiast gevierd.

 Misschien op het veld iets te lang; het enige steekje dat de verdediging liet vallen bracht de rechtsbuiten vogelvrij voor Viggo, die met zijn schoenmaat redding kon brengen. Rust.

 Meteen na rust ging er van beide kanten een schepje bovenop, alleen was dat van Roda groter. Al snel wervelde Joris weer heerlijk langs een paar tegenstanders. Hij kwam rechts van de goal vlak voor de achterlijn uit en bij de tweede paal vroeg Ridwan om de bal, maar Joris veegde de bal in het verste zijnet, 0-2. Niet veel later volgde een aanval door het midden waarbij de bal wat toevallig voor de voeten van Storm rolde, maar hij ramde die bal zonder enig pardon precies tussen de handen van de keeper en de lat in het dak van het doel, 0-3. Het slotstuk van deze ruim 5 minuten vol spektakel was een schitterende aanval die resulteerde in een prachtige voorzet van Justin op het hoofd van Joris, maar die kopte naast. Het was ook bijna te mooi geweest.

 Sporting Martinus was er beduusd van. Het zette nog maar eens aan, nu op zoek naar in ieder geval de eretreffer, maar het kwam er bij Roda vandaag gewoon niet doorheen. De tweede helft bestond het 'werk' van Viggo hoofdzakelijk uit het oprapen van terugspeel- en achterballen. Sterker nog, Noah besloot zijn superwedstrijd maar eens te bekronen. Hij onderbrak voor de ‘tigtigste’ keer een aanval en gaf de bal een hijs. Of het zo bedoeld was, weet ik niet, maar de bal zeilde de kruising in, de keeper zat er nog aan, maar via paal en keeper rolde de bal achter de lijn, waar Ridwan hem voor de zekerheid nog even tegen het net tikte, 0-4. Het was af, het was klaar, licht wanhopig probeerde Martinus het nog, maar Justin, die aan de andere kant van de A9 woont (vanuit Roda bezien) en geloof ik met het hele team van Martinus op school zit, ging dat niet laten gebeuren en blokte ook nog maar eens een bal, zodat hij de komende tijd de koning van het schoolplein is.

 4-0! Kampioen O10 van Amstelveen. Zeer hoogstwaarschijnlijk ‘kampioen’ van het rechterrijtje. Roda O10-1 beloonde zichzelf met een uiterst complete wedstrijd waarin de nul werd gehouden en 4 prachtige goals werden gemaakt voor de stijgende lijn die toch al een paar weken zichtbaar is. We zijn benieuwd wat het voorjaar gaat brengen.

Voor nu vast een fijne Kerst(vakantie), een goed uiteinde en een goed begin.

Tot volgend jaar!

Namens Mike

Reacties: